torsdag 25. september 2014

Jukselapskaus

Hurtigmat eller kjapp og enkel mat har nesten blitt fremmedord etter jeg måtte kutte ut så mange ting fra kosten min. Når andre snakker om ferdige kjøttkaker i butikken eller grandiosa i ovnen, så står jeg og vimser med hjemmelagde kyllingnuggets og taco når jeg skal ha noe kjapt og enkelt. Og nå har de fått selskap av en ny sak. Jukselapskaus. Vi snakker juks på høyt nivå her, men så enkelt, så godt, og det går på under en halvtime å slenge sammen hele saken. 

1 pose frossen lapskausblanding
1/2 pose brokkoliblanding 
1/2 pose frosne erter
2-3 dl valgfri pasta
400-500 gram kjøttdeig/karbonadedeig
3 Gilde go og mager wienerpølser
1 terning grønnsaksbuljong
2,5 ss maizena (gul) blandet i 2 dl vann
en liten sprut sukkerkulør
salt og pepper til smak

Kok grønnsakene i en kjele, og pastaen i en annen. Ta vare på kokevannet til grønnsakene, de setter en liten ekstra spiss på sausen du skal lage etterpå. Stek kjøttdeig og pølser i biter. Ha kokevann i en kjele, ca 5 dl vann. Kok opp sammen med grønnsaksbuljongen, og ha i maizena. Visp til den tykner, ha i sukkerkulør, salt og pepper til du synes smaken er bra. Bland i kjøtt, pasta og grønnsaker og server med flatbrød eller lignende. 

tirsdag 23. september 2014

Red velvet cake.

Nå fikk jeg endelig satt meg ned og skrevet ned oppskrifta og fått den ut på nett. I denne har jeg brukt en melblanding jeg har miksa selv, samme som på gulrotmuffinsene, men jeg tror man fint kan bruke toro kakemiks også. Kaka ble stor suksess på podens bursdag i helga som var, så håper den faller i smak for dere andre også.

Melmiksen:
1 liter brunt rismel finmalt
3 1/4 dl potetstivelse
2 dl tapioca stivelse
 
Kaken:
6,5 dl melmiks
0,5 dl kakao
3/4 ts xanthan gum
1,5 ts bakepulver
1,5 ts natron
3,5 dl rismelk
2 dl margarin
3,5 dl sukker
eggerstatning for 3 egg
1 ts vaniljeessens
1 boks matfarge rød
 
Kremen:
2,5 dl margarin
1 klype salt
6 dl melis
3 ss rismelk
 1 ss sitronsaft
1 ts vaniljeekstrakt

Bland det tørre i en bolle. Pisk sammen eggerstatning, margarin, sukker og vaniljeessens. Pisk godt i et par minutter. Ha i melk og det tørre om hverandre, og rør mellom. Ha i fargen til slutt. Jeg kjøpte farge på Jernia, for de man kjøper på matbutikken, er ikke sterke nok til å farge kaka ordentlig. Kaka smaker selvsagt like godt for det, men det er jo litt morsomt med en skikkelig rød kake. Fordel røren i to former på 20 cm i diameter. Stekes ved 175 grader i 35 minutter. La de hvile i forma i 30 minutter før du tar de ut av formene og legger de på rist. Kaka pyntes når den er helt avkjølt. 
Miks margarin og salt godt. Ha i melis og pisk godt til en jevn smørkrem. Ha i resten og pisk sammen. Legg et godt lag med smørkrem mellom kakedelene, og fordel resten jevnt over hele kaka. Jeg valgte å pynte med sølvkuler, men det er absolutt ikke nødvendig. 


torsdag 11. september 2014

Kotelettform med karri og kokos saus

Denne her kan jeg ikke ta æren for helt selv. Dette er en rett ei venninne av meg, Marit, lagde for litt siden, og som frista veldig å prøve ut. Nå er jeg sånn som ikke klarer å følge oppskrifter helt, så jeg har gjort et par små justeringer, men resultatet ble så godt at til og med poden på 1 år synes den var god.

1 squash
2 gulrot
2-3 dl kål i strimler
Brokkoli eller blomkål
1 dl sjampingjong
1 boks kokosmelk
2-3 ts karri
1 ts paprikapulver
1 ts korianderpulver
3 ss soyasaus

4 koteletter
salt, pepper og paprikapulver til krydring av kotelettene

Skjær grønnsakene i strimler, skiver og buketter, og legg de i en ildfast form. Bland kokosmelk med krydder og soyasaus i en bolle, og hell over. Krydre kotelettene og legg de på toppen Sett de inn i ovnen, og stek de på 225 grader i 30-45 minutter avhengig av størrelsen på kotelettene. Serveres med ris

tirsdag 9. september 2014

Karamelliserte epler med iskrem

Sukkerbombe, men så så utrolig godt! Veldig mye enklere og kjappere enn jeg forestilte meg var det også. Oppskriften jeg tok utgangspunkt i, var ganske så stor. Så den her er beregnet til 2 porsjoner etter en del justeringer. Jeg jukser med iskremen da, så jeg bruker Tofuline sin vaniljeis når jeg serverer disse.

1 stort eple
3 ss margarin 
2 ss sukker

Skrell eplet, ta ut kjernehuset, og skjær eplet i båter eller store terninger avhengig av hva du ønsker. Min favoritt er gule epler fordi jeg da får det syrlige og det søte samtidig. Smelt margarinet i en panne, og ha i eplene. La de steke under jevnlig omrøring til de er helt myke. Ha i sukkeret, rør rundt, og la det karamellisere. Rør innimellom så det ikke brenner seg. Noen ganger kan det lønne seg å skru ned varmen på plata litt også, avhengig av hvor ofte man får rørt i blandingen. Etter fem minutter er de ferdige. Legg iskrem i en skål, og fordel eplene over mens de enda er varme. Serveres med en gang

søndag 7. september 2014

Pulled pork.

Overalt hvor jeg ser for tida, så ser jeg oppskrifter på pulled pork. Eller langtidsstekt svinekjøtt om du vil. Siden jeg ikke bare reagerer på gluten, melk og egg, men også tomat, eddik og andre skumle ting, så har jeg grublet og vridd hodet for hvordan jeg kan få til dette vidunderverket sånn at det allikevel har mye smak. Resultatet er oppskrifta under, og det smaker rett og slett bare himmelsk.

1 hel svinenakke
1/2 glass dijonsennep
3/4 ts pepper
3/4 ts hvitløkspulver
1/2 ts røkt paprikapulver
1 ts paprikapulver
1 ts urtesalt eller havsalt
1 liter vann

Bruk en liten bolle og bland krydderne inn i sennepen. Fordel sennepen jevnt over svinenakken, og legg den i en langpanne. Hell på en liter med vann, og sett inn i ovnen på 125 grader. Med jevne mellomrom under stekningen, så åpne, og øs vannet fra formen over kjøttet. Jeg pleier å gjøre det første gangen etter 2-3 timer, også en gang hver time til det er ferdig. Kjøttet skal stå i ovnen i 8 timer før det er helt ferdig. 

Det geniale med denne måten å steke kjøtt på, er at du egentlig kan bruke det til hva som helst. Vi har foreløpig bare brukt det på samme måte som en skinkestek, med poteter, grønnsaker og brun saus. Men neste gang vurderer jeg å putte det i hamburgerbrød med dressing og hele pakka. Det er egentlig bare fantasien som setter en stopper for hva man bruker det til.

søndag 17. august 2014

Gulrotmuffins med vegansk ostekrem.

Jeg har lenge prøvd å få til gulrotkake i en eller annen form, men med veldig dårlig resultat. Så jeg ble tipset om å prøve å lage egen melmiks, og ikke bruke de ferdige i butikken, og da satt gulrotmuffinsene i boks. Det er litt mer jobb selvfølgelig når man blander melet selv, men du, så verd det. Oppskrifta på melmiksen holder til flere omganger og, og kan også brukes til andre typer kake, men da må man huske på å ha i litt xanthan gum. Jeg kan bare si at dette er de saftigste og beste gulrotkakegreiene jeg noen gang har smakt. Og de var så populære både hos liten og stor her at de forsvant før jeg rakk å blunke. 

Melmiksen:
1 liter brunt rismel finmalt
3 1/4 dl potetstivelse
2 dl tapioca stivelse

Jeg kjøpte disse meltypene på Iherb, og blandet sammen, og det ble knall. Alle posene var fra merket Bob's red mill. 

Muffinsene:
3,5 dl mel
1/4 ts xanthan gum
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
1/2 ts kanel
2,5 dl sukker
1/2 ts vaniljesukker
Eggerstatning tilsvarende 3 egg
3 ss alpro yoghurt naturell
2 dl rapsolje
4 dl revne gulrøtter

Bland det tørre i en bolle, og det våte i en annen. Ha gulrøttene i det våte, og bland lett. Ha i det tørre litt etter litt mens du rører det sammen. Røren blir god og tjukk. Fyll opp 12 muffinsformer opp til toppen. Stekes ved 175 grader i 25 minutter.

Ostekremen:
1 boks tofuline smøreost naturell
ca 2 dl melis
saften fra 1/4 appelsin

Miks sammen ost og melis, smak til. Ha heller i litt mindre melis med en gang, og smak deg til du synes den er passe. Det samme gjelder appelsinen, da noen ikke liker like sterk smak på kremen. Fordel kremen på muffinsene når de er avkjølt og pynt med revet appelsinskall. 

Muffinsene bør oppbevares kjølig på grunn av ostekremen. 

tirsdag 12. august 2014

Kylling og spinatsuppe

Denne suppa fant jeg inspirasjon til fra et matblad jeg abbonnerer på inne på Zinio. Men som alltid så må det justeringer til, og jeg er helt håpløs på det å følge oppskrifter, så jeg har gjort noen endringer, og fått til den beste kyllingsuppa jeg noen gang har smakt. Jeg bomma bittelitt på pastamengden da jeg testa den i dag, så det ser ut som fryktelig mye pasta, og det er det og. Men oppskriften har mindre pasta enn jeg hadde i, så bare å følge oppskriften.

2 ss olivenolje
3 kyllingfileter 
3 stenger fra en stangselleri
1 løk
1 bunt vårløk
3 gulrot
3 terninger hønsebuljong
2 liter vann
150-200 gram makaroni
125 gram aspargesbønner
en solid neve bønnespirer
1/2 pose frosne spinatputer fra Eldorado
1 ss sterk saus (chili)
2 ss persille
pepper etter smak

Kutt grønnsakene i passe biter og tin opp spinaten. Ta en stor kjele, og varm opp oljen. Stangselleri, løk og vårløk surres til det er bittelitt mykt. Ha i kyllingfilet i terninger/strimler, hønsebuljong, vann og gulrot. Kok opp, og la det koke i 10-15 minutter. Ha i makaroni i ønsket mengde (på bildet hadde jeg 250 gram i ), aspargesbønner og bønnespirer, og kok til makaronien er ferdig. Klem spinaten for vann, og ha i sammen med sterk saus, persille og pepper. Var den, og suppa er klar for servering.