Matallergi/intoleranser.

Mange her i Norge sliter med matallergi eller matintoleranse. Mange uten å vite det selv også. Skillet mellom en intoleranse og en allergi går ved hvordan immunforsvaret reagerer. Kort fortalt så er en allergisk reaksjon en akutt immunologisk reaksjon, mens en intoleranse er en forsinket immunologisk reaksjon. Symptomene er ofte de samme med magesmerter og fordøyelsesproblemer. Men der allergiske reaksjoner ofte kommer med en gang og går fort over, kan en intoleransereaksjon komme intill 40 dager etter man har spist det man ikke tåler.


Her i Norge er det for dårlige tester når det kommer til intoleranser. Man kan sjekke laktose og cøliaki, men ikke resten. Her går det på prøve og feile metoden. Kommer man lenger nedover i Europa eller USA så har man blodprøver som også tester for intoleranser, men de er ikke godkjent her i Norge. Noe som gjør det enda mer viktig å sette fokus på intoleranser og allergi.


Mange mennesker med forskjellige sykdommer kan ha skjulte matintoleranser, eller sykdommene kan bli bedre om man endrer kosthold. Det vanligste å reagere på er melk og hvete, mange tåler spelt selvom de ikke tåler hvete, men langt i fra alle. Sykdommer som autisme, adhd, morbus crohns og ulcerøs collitt kan ofte bli bedre om man endrer kosthold. Nå må jeg bare si at dette ikke er noe fasitsvar. Det er ingen garantier for at man blir bra av sykdommene selvom man følger en streng diett, men jeg kjenner til mange som har fått god hjelp av diett for å få bukt med sykdommene sine.