tirsdag 9. september 2014

Karamelliserte epler med iskrem

Sukkerbombe, men så så utrolig godt! Veldig mye enklere og kjappere enn jeg forestilte meg var det også. Oppskriften jeg tok utgangspunkt i, var ganske så stor. Så den her er beregnet til 2 porsjoner etter en del justeringer. Jeg jukser med iskremen da, så jeg bruker Tofuline sin vaniljeis når jeg serverer disse.

1 stort eple
3 ss margarin 
2 ss sukker

Skrell eplet, ta ut kjernehuset, og skjær eplet i båter eller store terninger avhengig av hva du ønsker. Min favoritt er gule epler fordi jeg da får det syrlige og det søte samtidig. Smelt margarinet i en panne, og ha i eplene. La de steke under jevnlig omrøring til de er helt myke. Ha i sukkeret, rør rundt, og la det karamellisere. Rør innimellom så det ikke brenner seg. Noen ganger kan det lønne seg å skru ned varmen på plata litt også, avhengig av hvor ofte man får rørt i blandingen. Etter fem minutter er de ferdige. Legg iskrem i en skål, og fordel eplene over mens de enda er varme. Serveres med en gang

søndag 7. september 2014

Pulled pork.

Overalt hvor jeg ser for tida, så ser jeg oppskrifter på pulled pork. Eller langtidsstekt svinekjøtt om du vil. Siden jeg ikke bare reagerer på gluten, melk og egg, men også tomat, eddik og andre skumle ting, så har jeg grublet og vridd hodet for hvordan jeg kan få til dette vidunderverket sånn at det allikevel har mye smak. Resultatet er oppskrifta under, og det smaker rett og slett bare himmelsk.

1 hel svinenakke
1/2 glass dijonsennep
3/4 ts pepper
3/4 ts hvitløkspulver
1/2 ts røkt paprikapulver
1 ts paprikapulver
1 ts urtesalt eller havsalt
1 liter vann

Bruk en liten bolle og bland krydderne inn i sennepen. Fordel sennepen jevnt over svinenakken, og legg den i en langpanne. Hell på en liter med vann, og sett inn i ovnen på 125 grader. Med jevne mellomrom under stekningen, så åpne, og øs vannet fra formen over kjøttet. Jeg pleier å gjøre det første gangen etter 2-3 timer, også en gang hver time til det er ferdig. Kjøttet skal stå i ovnen i 8 timer før det er helt ferdig. 

Det geniale med denne måten å steke kjøtt på, er at du egentlig kan bruke det til hva som helst. Vi har foreløpig bare brukt det på samme måte som en skinkestek, med poteter, grønnsaker og brun saus. Men neste gang vurderer jeg å putte det i hamburgerbrød med dressing og hele pakka. Det er egentlig bare fantasien som setter en stopper for hva man bruker det til.

søndag 17. august 2014

Gulrotmuffins med vegansk ostekrem.

Jeg har lenge prøvd å få til gulrotkake i en eller annen form, men med veldig dårlig resultat. Så jeg ble tipset om å prøve å lage egen melmiks, og ikke bruke de ferdige i butikken, og da satt gulrotmuffinsene i boks. Det er litt mer jobb selvfølgelig når man blander melet selv, men du, så verd det. Oppskrifta på melmiksen holder til flere omganger og, og kan også brukes til andre typer kake, men da må man huske på å ha i litt xanthan gum. Jeg kan bare si at dette er de saftigste og beste gulrotkakegreiene jeg noen gang har smakt. Og de var så populære både hos liten og stor her at de forsvant før jeg rakk å blunke. 

Melmiksen:
1 liter brunt rismel finmalt
3 1/4 dl potetstivelse
2 dl tapioca stivelse

Jeg kjøpte disse meltypene på Iherb, og blandet sammen, og det ble knall. Alle posene var fra merket Bob's red mill. 

Muffinsene:
3,5 dl mel
1/4 ts xanthan gum
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
1/2 ts kanel
2,5 dl sukker
1/2 ts vaniljesukker
Eggerstatning tilsvarende 3 egg
3 ss alpro yoghurt naturell
2 dl rapsolje
4 dl revne gulrøtter

Bland det tørre i en bolle, og det våte i en annen. Ha gulrøttene i det våte, og bland lett. Ha i det tørre litt etter litt mens du rører det sammen. Røren blir god og tjukk. Fyll opp 12 muffinsformer opp til toppen. Stekes ved 175 grader i 25 minutter.

Ostekremen:
1 boks tofuline smøreost naturell
ca 2 dl melis
saften fra 1/4 appelsin

Miks sammen ost og melis, smak til. Ha heller i litt mindre melis med en gang, og smak deg til du synes den er passe. Det samme gjelder appelsinen, da noen ikke liker like sterk smak på kremen. Fordel kremen på muffinsene når de er avkjølt og pynt med revet appelsinskall. 

Muffinsene bør oppbevares kjølig på grunn av ostekremen. 

tirsdag 12. august 2014

Kylling og spinatsuppe

Denne suppa fant jeg inspirasjon til fra et matblad jeg abbonnerer på inne på Zinio. Men som alltid så må det justeringer til, og jeg er helt håpløs på det å følge oppskrifter, så jeg har gjort noen endringer, og fått til den beste kyllingsuppa jeg noen gang har smakt. Jeg bomma bittelitt på pastamengden da jeg testa den i dag, så det ser ut som fryktelig mye pasta, og det er det og. Men oppskriften har mindre pasta enn jeg hadde i, så bare å følge oppskriften.

2 ss olivenolje
3 kyllingfileter 
3 stenger fra en stangselleri
1 løk
1 bunt vårløk
3 gulrot
3 terninger hønsebuljong
2 liter vann
150-200 gram makaroni
125 gram aspargesbønner
en solid neve bønnespirer
1/2 pose frosne spinatputer fra Eldorado
1 ss sterk saus (chili)
2 ss persille
pepper etter smak

Kutt grønnsakene i passe biter og tin opp spinaten. Ta en stor kjele, og varm opp oljen. Stangselleri, løk og vårløk surres til det er bittelitt mykt. Ha i kyllingfilet i terninger/strimler, hønsebuljong, vann og gulrot. Kok opp, og la det koke i 10-15 minutter. Ha i makaroni i ønsket mengde (på bildet hadde jeg 250 gram i ), aspargesbønner og bønnespirer, og kok til makaronien er ferdig. Klem spinaten for vann, og ha i sammen med sterk saus, persille og pepper. Var den, og suppa er klar for servering. 

lørdag 9. august 2014

Polarbrød

Etter sikkert ørten prøverunder på kjøkkenet, så knakk jeg endelig koden i kveld. Jeg har en lei tendens til å få all gjærbaks til å smake og ha konsistensen som gummi. Ikke at det hindrer meg i å prøve gang på gang å få det til. Så derfor stod jubelen i taket i kveld, da jeg innså jeg endelig hadde fått til grove polarbrød som faktisk smakte godt! Ikke var det mye jobb med dem heller, så helt genialt!

3,5 dl havregryn
1/2 ts salt
0,25 dl sukker
1 pakke tørrgjær
75 gram margarin
5 dl rismelk
1,5 poser Toro fin miks

Ha havregryna i en bolle, og kjør en stavmikser eller en kjøkkenmaskin på de, sånn at de blir til grovt mel. Ha i salt, sukker og gjær, og bland godt. Smelt margarin, og varm melken så det er fingervarmt. Ha i, og bland godt. Nå har du en ordentlig klissete røre i bollen. Viktig her å bruke fin miks, og ikke kakemiksen fra Toro. Kakemiksen = gummi. Ha i fin miks litt etter litt, og bland godt i mellom. Deigen skal være klissete, men litt fast. Ikke så fast som glutenholdig gjærbakst, men heller ikke så klissete som mye av det glutenfrie her. Legg et håndkle over, og la deigen heve i 45 minutter. Ta litt mel på henda, og da opp små baller av deig på størrelse med en liten tennisball. Jeg fikk 12 brød ut av min deig. Legg de på bakeplater, og trykk de flate. Prikk de med en gaffel, legg over håndkler og la de etterheve i 45 minutter. Stekes ved 200 grader i 15 minutter. Ha over på rist så de får avkjølt seg og dampen kommer ut av dem.


torsdag 24. juli 2014

Form med tunfisk.

Denne oppskrifta her fant jeg opprinnelig på en side fra USA. Men som med alt annet, så må det en del justeringer til for at jeg kan bruke oppskriften selv. For meg var det helt nytt å skulle ha potetgull inkludert i maten, men det falt veldig i smak både hos liten og stor her i huset. 

350 gram pasta penne
2 dl erter (jeg bruker frosne)
1 pakke minimais
1 paprika
1 løk
2 dl stangselleri
5 dl vann
1/2-3/4 boks alpro matfløte
2 ss glutenfritt mel
1 ss diljon sennep
pepper
Margarin til steking
4 bokser tunfisk i vann
Salt potetgull

Kok pastaen som angitt på pakken. Tin ertene, og kutt alle grønnsakene i biter. Smelt margarinet i en stor panne, og stek stangselleri og løk til de er mye. Ha i melet og rør rundt, ha i vann og visp til en jevn saus. Ha i vannet litt etter litt, for å unngå at sausen blir for tynn. Ha oppi fløte og sennep, og smak til med pepper. Ha alle grønnsakene og tunfisken i sausen, og bland sammen med pastaen. Hell alt over i en ildfast form, og strø potetgull på toppen. Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter, til potetgullet blir lysebrunt. 

onsdag 16. juli 2014

Sommerlig salat med cous cous

Denne salaten her ble jeg inspirert av via nett, men måtte jo justere den om i forhold til mine allergier og intoleranser. Resultatet ble helt fantastisk, og servert sammen med grillet biff, så ble det en helt nydelig middag. Alt kjøtt kan egentlig brukes til. Og jeg tror jeg har en ny favoritt.

3 dl glutenfri cous cous
4 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
1 liten spiseskje margarin

1 pose babyspinat
3-4 reddiker
1/2 rød paprika
1/3 rødløk
en bit slangeagurk
1 fersken

200 gram sjampinjonger
1 dæsj margarin til steking

Kok opp vannet til cous cousen sammen med buljongterningen. Når vannet koker, ta den av plata, ha i cous cous, rør rundt og sett på lokk. La stå i 5 minutter. Ha i margarinet og rør godt. 

Skjær grønnsakene i passe store terninger/skiver og bland sammen i en stor bolle. Skjær sjampinjongen i skiver. Jeg kjøper ofte de begrene med First price sin sjampinjong, helt perfekt størrelse. Smelt margarinet i en stor panne, ha i soppen, og stek den gylden. Bland alt sammen og server.