onsdag 16. juli 2014

Sommerlig salat med cous cous

Denne salaten her ble jeg inspirert av via nett, men måtte jo justere den om i forhold til mine allergier og intoleranser. Resultatet ble helt fantastisk, og servert sammen med grillet biff, så ble det en helt nydelig middag. Alt kjøtt kan egentlig brukes til. Og jeg tror jeg har en ny favoritt.

3 dl glutenfri cous cous
4 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
1 liten spiseskje margarin

1 pose babyspinat
3-4 reddiker
1/2 rød paprika
1/3 rødløk
en bit slangeagurk
1 fersken

200 gram sjampinjonger
1 dæsj margarin til steking

Kok opp vannet til cous cousen sammen med buljongterningen. Når vannet koker, ta den av plata, ha i cous cous, rør rundt og sett på lokk. La stå i 5 minutter. Ha i margarinet og rør godt. 

Skjær grønnsakene i passe store terninger/skiver og bland sammen i en stor bolle. Skjær sjampinjongen i skiver. Jeg kjøper ofte de begrene med First price sin sjampinjong, helt perfekt størrelse. Smelt margarinet i en stor panne, ha i soppen, og stek den gylden. Bland alt sammen og server. 

fredag 20. juni 2014

Kjøttkaker

Noen ganger er norsk tradisjonell mat så ufattelig godt. Kjøttkaker er en av mine store favoritter, og egentlig veldig enkle å få allergifrie. Jeg pleier å blande karbonadedeig og kjøttdeig, fordi jeg synes vanlig kjøttdeig blir for fett, men man kan absolutt bruke bare vanlig kjøttdeig også.

500 gram kjøttdeig/karbonadedeigblanding
1 1/4 ss potetmel
1 dl rismelk
1/4 ts muskat
1/4 ts salt
1/4 ts pepper

Bland alt godt sammen i en bolle. Mange bruker mikser med eltekroker, men jeg er litt gammeldags og foretrekker å bruke henda og blande de godt. Form til kaker, og stek på middels varme i en stekepanne. La de steke 10 minutter før de snus, og så 10 minutter på andre siden, da blir de gjennomstekt. Serveres med brun saus, poteter og grønnsaker. 

mandag 9. juni 2014

Stekepannebrød

De små brødene her er helt geniale. Det går på null svisj å lage dem og de er kjempegode. Jeg har pleid å lage de til søndagsfrokost en del ganger, og de er en stor hit her i huset.

2,5 dl semper grov miks
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
1/4 dl sesamfrø
1 dl rismelk

Varm opp en tørr stekepanne på middels varme. Hell melet i en bolle, og ha i det tørre. Rør om så det blander seg. Ha i melka, om deigen blir veldig tørr, så ha i litt mer melk. Deigen skal være litt klissete, men ikke så flytende som på de rundstykkene jeg la ut for litt siden. Jeg pleier å bruke en enkel håndmikser med eltekroker for å kjøre den sammen, eller rett og slett bare håndkraft og en skje om jeg er i humør til det. Ta opp kuler med deig med en teskje. En toppet teskje deig = et stekepannebrød. Ha litt mel på henda, rull sammen til en kule og flat de ut. Stek brødet på begge sider til de er gyldne. De smaker aller best ferskt, men kan fint friskes opp noen minutter i stekovnen eller en brødrister senere.

søndag 8. juni 2014

Karamellkake med vaniljekrem og bær.

Enkelte ganger så prøver man seg på en ting på kjøkkenet, og ender opp med noe helt annet, som nesten bare er enda bedre enn det man hadde planer om i utgangspunktet. Denne kaka her er et sånn hendig kjøkkenuhell som har falt i smak hos både store og små, allergikere og ikke-allergikere.

250 gram toro glutenfri kakemiks
250 gram sukker
1 ts natron
0,5 dl rapsolje
1 ts vaniljesukker
2,75 dl rismelk

1 pakke alpro kremfløte
1 pose vaniljesaus uten koking
2 dl rismelk

Jordbær og blåbær eller andre bær etter ønske.

Bland alt det tørre til kakebunnen i en bolle. Mål opp og bland rismelk og olje i en annen. Miks de to sammen i to minutter med en mikser. Om røren blir for tynn, så ha i bittelitt ekstra mel, men vær forsiktig, skal ikke alltid så mye til. Ha røren over i en springform som er 20 cm i diameter. Stekes på 175 grader i 40 minutter. Stikk ned for å sjekke steketiden, da noen ovner er litt ulike andre der. Ta kaken ut av ovnen, og la den hvile i 15 minutter før du fjerner springformen og legger kaka over på en rist. Akkurat dette er veldig viktig, ellers går dampen inn i kaken og du får en seig og klissete kake. 
Når kaka er helt kald, er det tid for å lage kremen. Pisk opp boksen med kremfløten uten å tilsette noe sukker. Bland sammen vaniljesauspulveret og rismelken, og pisk godt i et par minutter til den er tykk og seig. Bland vaniljedelen inn i kremen. Del kaken på midten, og ha på en dæsj med krem, legg på den andre kakedelen, og dekk hele kaken med krem. Pynt med bær. Må oppbevares kjølig pga kremen.


søndag 18. mai 2014

Rotgrønnsaker og kyllinglår

Kjempekjekk og enkel rett med alt i en form og inn i ovnen. Hva er vel mer genialt enn det?

2-3 gulrøtter
4 skiver kålrot
1/4 sellerirot
1 persillerot
1 purre
4 kyllinglår
Olivenolje
Salt
Pepper
Dill

Legg kyllinglårene i en langpanne og krydre de med valgfritt krydder. Jeg pleier å bruke tandoori kyllingkrydderet til Santa Maria. Akkurat der jukser jeg litt. Skjær grønnsakene i terninger/skiver og legg de rundt omkring i langpanna rundt kyllinglårene. Hell litt olivenolje over grønnsakene, og ha på salt, pepper og dill til det ser passe ut. Sett forma inn i ovnen på 225 grader, og la det steke i 45 minutter. Ta ut forma to ganger underveis for å røre rundt i grønnsakene. Serveres med potetmos.

søndag 13. april 2014

Enkle, grove rundstykker

En liten modifisering fra den forrige rundstykkeoppskrifta mi. Vært stor suksess også hos de som tåler gluten som har smakt dem. De synker litt sammen når de blir kalde, og de kan virke litt deigete i midten, men de er det ikke. Og viktig å huske at om de skal spises etter å ha ligget noen timer, så bør de få en runde i brødristeren for å friskes opp. Som all glutenfri bakst egentlig. De funker også godt som hamburgerbrød, men da gjerne med sesamfrø på.

1 pakke semper grov miks
1 ss bakepulver
0,5 ts salt
7 dl vann
2 ss rapsolje
1 toppet ss fiberhusk
valmuefrø, sesamfrø eller lignende til toppen

Ha vann, rapsolje og fiberhusk i en bolle. Bland sammen og la det stå og svelle til det blir en geleaktiv bløt klump. Bland det tørre i en bolle, og ha i vannet med fiberhusken. Om nødvendig, ha i litt mer kaldt vann. Deigen skal være ordentlig klissete, men ikke flytende. Ha kaldt vann på henda, og ta opp deigen med en spiseskje. Deigen rekker til 9 rundstykker for meg. Husk at de eser godt, så selv om de ser små ut på plata, så blir de ikke små når de er ferdige. Legg hver klump med deig på en bakeplate. Strø over frø om ønsket, her har jeg brukt valmuefrø. Stekes på varmluft, 225 grader i 20 minutter.

onsdag 9. april 2014

Matpakkekylling

Siden matpakkefisken ble en så stor suksess, så hvorfor ikke prøve med kylling og? Jeg er faktisk i tvil om hvilken av dem jeg liker best, for de er fryktelig gode på hver sin måte. 

2 kyllingfileter
1 pakke aspargesbønner 
1/2 fennikel
2 små gulrøtter
2 sjalottløk
olivenolje
salt
pepper
urter etter ønske (jeg bruker persille og basilikum)

Legg aspargesbønnene på midten av to bakepapirark. Del fennikel, gulrot og sjalottløk i biter/skiver og fordel over. Ha over litt olivenolje, salt og pepper. Legg kyllingfileten på toppen, ha over litt mer olivenolje, litt mer salt og pepper og urter. Pakk den godt sammen og putt brettet med matpakkene inn i ovnen. Stekes ved 225 grader i 20-25 minutter avhengig av størrelsen på fileten. Serveres med kokt pasta.
(Jeg hadde små fileter da jeg tok bilde, så jeg brukte to)