søndag 19. januar 2014

Grove rundstykker.

Jeg har kjempelenge prøvd å få til rundstykker og brød som smaker godt uten hvetestivelse. Uten hell. Men så fant jeg en oppskrift inne hos Lila Creo som så bra ut og som måtte testes. Alle vet jo at jeg ikke klarer å følge en oppskrift som jeg skal, så det ble litt triks og miks, men bra ble dem til slutt. Og de hever godt og smaker ordentlig rundstykke selv om det er bakepulver og natron i stedet for gjær.

6 dl vann
1 ss fiberhusk
65 gram olje

400 gram semper grov mix
100 gram maismel
0,5 ts salt
1,5 ts natron
1,5 ts bakepulver

Litt ekstra vann

Bland alt det våte i en bolle, og la stå og svelle i fem-ti minutter. Bland det tørre i en annen bolle. Ha det våte over i det tørre og rør rundt. Deigen skal bli skikkelig klissete, så om den ikke blir det, ha i mer vann til den er klissete. Ha vann på henda, ta opp en klatt deig, form til en ball og sett på en bakeplate. Jeg lagde ni store rundstykker ut av oppskriften her. Stek de på varmluft, 200 grader i 15 minutter. Jeg måtte forlenge steketiden med fem minutter fordi de var så store. La de avkjøle på en rist før du deler de og serverer. 

mandag 13. januar 2014

Skinkegrateng.

250 gram pasta penne
2 pakker smårettsskinke
1 brokkoli
1 blomkål
4 medium store gulrøtter
3 ss olivenolje
1/2 ss paprikapulver
2 ss margarin
2 ss melmiks
ca 4 dl rismelk
100-150 gram revet pizzaost fra Wilmersburger
strøbrød
Salt
Pepper
Muskat

Skjær brokkoli og blåmål i buketter. Legg de på en bakeplate, hell over olivenolje og strø over paprikapulver. Stekes i ovnen ved 200 grader i 30 minutter. Kok pastaen som anvist på pakken. Skjær gulrøttene i skiver og kok de møre. Ha margarin i en kjele og smelt. Ha i melmiks og rør rundt. Hell på rismelken, ha i litt mer om nødvendig. Kok til sausen er passe tykk. Ha i gulrøttene, og kjør sammen med en blender. Ha i osten og la det smelte ned. Smak til med salt, pepper og muskat. Bland alt sammen i en svær kjele, ha over i ildfast form, og dryss strøbrød over i ønsket mengde. Stekes ved 175 grader i 20 minutter.

lørdag 11. januar 2014

Jukse-paella.

Paella virker å være litt som den spanske versjonen av pytt i panne. Man tar det man vil ha og putter oppi. Et lite søk på nettet, så dukker det opp hundrevis av forskjellige oppskrifter, og alle er ulike. Min versjon er en kjapp og forenklet versjon. Den faller i smak hos de fleste som har smakt den, men jeg vet ikke helt om jeg hadde fått den godkjent av en spanjol. Ikke minst fordi jeg nekter å gi fra meg basmatirisen min til fordel for paellaris.

2,5 dl ris
5 dl hønsebuljong
2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
Grønnsaker etter valg
(jeg brukte erter, blomkål, brokkoli og gulrot)
2 kyllingfileter
10 scampi
1/2 ts gurkemeie

Skjær grønnsakene i biter og kok de. Skjær kyllingfileten i biter og stek de. Hakk løk og hvitløk, og fres i litt olivenolje. Ha i gurkemeie og ris, og rør til risen er gul. Hell over hønsebuljongen, gi det et oppkok, og skru ned platen. Sett på lokk og la det stå og trekke i 20 minutter. Jeg bruker en wok når jeg lager denne retten, for da kan jeg bare slenge alt oppi der til slutt. Da jeg tok bildet, så brukte jeg hele scampi, men da synes jeg scampiene ble for dominerende, så i ettertid har jeg delt de i to før jeg har de oppi risen. La de trekke sammen med risen i fem minutter. Ha oppi grønnsaker og kylling og server.

torsdag 9. januar 2014

Ostekake.

Etter litt triksing og fiksing, så har jeg faktisk fått til ostekake helt uten gluten, melk og egg. Og den smaker fantastisk godt! Også godkjent av de som tåler melk i familien. Den blir litt dyr siden det er dyre produkter i den, men så absolutt verd det en gang i blant.

2 pakker digestive kjeks fra Glutano (300 gram)
150 gram margarin

1 boks sour supreme (rømmeerstatning)
375 gram soya smøreost (store, runde bokser)
1 boks alpro kremfløte
120 gram melis
1 ts vaniljesukker

1 pakke sitrongele
2,5 dl vann

Mos kjeksen godt, smelt margarinet og bland sammen med kjeksen. Trykk det ut i bunn av en rund form på 26 cm i diameter. Sett den kaldt mens du lager fyllet. Kok opp vannet, og bland ut gelepulveret. Det tar ca to minutter å få det rørt ut. Bland sammen smøreost, sour supreme, melis og vaniljesukker i en bolle. Stivpisk kremfløten. Rør kremen forsiktig inn i osteblandingen. Hell i sitrongeleen og bland godt. Hell fyllet over bunnen og sett i kjøleskapet over natta. Bruk en kniv og skjær rundt så den løsner fra forma, og server.

mandag 30. desember 2013

Tilslørte bondepiker.

7 epler
1 dl sukker
0,5 dl vann

1 boks alpro kremfløte
1 ss sukker
1 ss vaniljesukker

1/2 pakke glutano digestive kjeks
2 ss margarin
1/2 ts kanel

Skrell og skjær eplene i terninger. Ha de i en kjele sammen med vann og sukker og kok til de er møre. Eventuelt kan du bruke ferdig eplemos på glass fra butikken. Pisk opp kremfløten sammen med sukker og vaniljesukker. Kjeksen må moses, de er harde, så det er litt jobb i å mose dem, men jeg knakk de i små biter og brukte faktisk en potetmoser for å få de i små smuler. Smelt margarin i en panne, og ha i de knuste kjeksene og kanel. Legg lagvis i porsjonsformer eller en bolle. Eplemos - krem - kjeks - eplemos - krem - kjeks. Dosen her holder til fire porsjoner sånn cirka, mye krem til overs da, men det andre holder til fire porsjoner. 


torsdag 26. desember 2013

Kylling med kinesisk femkrydder

4 kyllinglår
2 ss kinesisk femkrydder
2 gulrøtter
1/4 sellerirot
1 fenikkel
3 sjalottløk
3 fedd hvitløk
2,5 dl hønsebuljong
2 ss maisena
litt ekstra vann
salt og pepper
1-2 ss soyasaus

Del kyllinglårene på midten, klubbe og filet på en måte. Skjær et dypt snitt i hver bit, og gni de ordentlig inn med femkrydderet. Skjær gulrot og hvitløk i skiver, sellerirot i terninger og sjalottløk og fenikkel i båter. Ha de over i en ildfast form. Hell over buljong og litt salt og pepper. Sett formen på et stekebrett, og leg kyllingbitene rundt. La det steke på 225 grader i 45 minutter. Bland maisena i litt vann, og hell i mens du rører. Ha i soyasausen og sett forma tilbake i ovnen i fem minutter. Serveres med ris. 

søndag 8. desember 2013

Lys lapskaus.

Jeg kan ikke tenke meg noe enklere og bedre enn en ordentlig lapskaus kokt fra bunn av selv. Finnes mange varianter av hvordan man liker lapskausen sin, men her er min variant.

ca 1 kilo svinekjøtt
10-12 store poteter
4-5 gulrøtter
3 skiver kålrot
1 persillerot
1 purre
Vann
Salt
Pepper
Noen ekstra poteter

Jeg bruker ytrefilet av svin, da jeg synes den er best siden jeg ikke er så glad i mye fett, men du kan fint bruke andre typer svinekjøtt også, smak og behag. Skjær kjøttet i terninger og ha i en stor kjele med lokk. Hell over ca 2 liter vann, sett på lokket og kok opp. La småkoke i ca en time. Skjær poteter og kåltor i terninger, og de andre i skiver. Skjær opp noen ekstra poteter som du koker i egen kjele ved siden av. Disse skal moses og has i til slutt for å få en tykkere lapskaus. Ha grønnsakene over i kjelen, og hell på nok vann til at det dekker grønnsakene. Kok opp, og la småkoke i 45 minutter. Hell av vannet på de potetene som kokes i egen kjele. Mos de godt og bland ned i lapskausen. Om den enda ikke er tykk nok, så kan man jukse med bittelitt meljevning. Smak til med salt og pepper, og server :)