tirsdag 14. oktober 2014

Rosinboller

Det her er nesten et lite jukseinnlegg, for oppskriften er jo nesten helt identisk med den jeg bruker på skolebrødene. Men så er framgangsmåten litt anderledes, så derfor kan det være greit å skrive den som en egen oppskrift.

1 pose toro fin kakemiks
1 ts kanel
1 ts bakepulver
4 ss sukker
2 ss fiberhusk
1/2 pakke fersk gjær
eggerstatning for 1 egg
4 dl rismelk
5 ss rapsolje
1 solig dæsj rosiner
 
Bland kakemiks, kanel, bakepulver og sukker i en bolle. Varm opp rismelken til den er lunken, og ha den i en stor bakebolle.  Ha i rapsoljen og gjæren. Veldig viktig at du bruker fersk gjær her, ellers ender du med små og harde klumper i stedet for luftige og gode boller. Når gjæren er rørt ut, ha i eggerstatning, og så ha i fiberhusken. La det svelle i 5 minutter, før du har i rosiner og melblandingen. Bland deigen godt, gjerne i en kjøkkenmaskin eller med eltekroker på en håndmikser. Deigen skal være ordentlig seig og klissete, men ikke flytende. Ha i litt mer rismelk ved behov. Legg et håndkle over bollen, og la deigen heve i 30 minutter. Brukt godt med kaldt vann på hendene når du skal forme bollene. Scoop de opp med henda, form de, og legg de på en bakeplate. Jeg fikk 9 boller ut av en deig. Legg et håndkle over, og la etterheve i 30 minutter. Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter. På bildet av bollene, så  har jeg småjuksa litt og faktisk brukt egg for å pensle bollene. Jeg har begynt å tåle egg igjen, så derfor bruker jeg det der, men du trenger ikke pensle med noe om du ikke har noe, evnt bare med vann. Det blir ikke like brunt som med egg, men de ser bra ut allikevel, og smaker minst like godt :)

søndag 12. oktober 2014

Juks på allergifritt vis.

Noen ganger så er det veldig fristende med enkle og kjappe løsninger når man vil ha noe godt. Og selv om jeg er glad i å lage mat og bake, og jeg får til gode ting, så er det ikke alltid jeg har lyst til å stå en halvtime og mikse og trikse med ting, så da tyr jeg til juks som de fleste andre. Ulempen er jo at når ting skal være uten gluten, hvetestivelse, melk og egg, så er det begrensa hva man har av alternativer for å jukse. For finner jeg noe uten det ene, så er det garantert noe av det andre i det. Men med årene har jeg funnet noen favoritter, og mange av de fra Iherb. Så jeg tenkte jeg kunne legge inn noen linker her, med litt forklaringer hva jeg gjør med de, sånn for inspirasjonens skyld. Har du lyst til å prøve noe av det, og ikke har handlet fra Iherb før, så kan du bruke koden QAN176, og få 5 dollar i avslag på første bestilling. Bare husk å holde deg under 200 kroner.

Brownies. Hvem er det som ikke liker brownies? Mye, litt seige og gode sjokoladekakestykker. Jeg har prøvd utallige mikser før jeg fant den her som virkelig falt i smak, også hos de uten allergi. Veldig enkel å røre sammen, går på to-tre minutter, og bare å ha over i en liten form og inn i ovnen.
http://www.iherb.com/Cherrybrook-Kitchen-Gluten-Free-Dreams-Fudge-Brownie-Mix-14-oz-397-g/32344

Normalt sett så er jeg fan av å lage sjokoladekake fra bunnen, men enkelte ganger, så forsvinner tida fra meg og jeg føler jeg ikke rekker å gjøre alt jeg skal. Så da tyr jeg til denne miksen. Den er litt kompakt i konsistensen når den er stekt, men veldig god og mørk. Jeg pleier å dele røra i to former på 20 cm fordi det da går fortere å steke den, og jeg får en litt jevnere kake utseendemessig. Også har jeg sjokoladesmørkrem på. Jeg kjører 250 gram margarin, 4 ss kakao, bittelitt kaffe og 400 gram melis med en mikser til den er fluffy og fin. Så har jeg litt mellom lagene, og resten rundt og oppå.
http://www.iherb.com/Cherrybrook-Kitchen-Gluten-Free-Dreams-Chocolate-Cake-Mix-16-4-oz-464-g/32347

Pannekaker og vafler var lenge noe jeg ikke fikk spist, for alt jeg prøve bare datt fra hverandre. Denne her funker, men jeg sliter litt med at vaflene sitter fast i jernet, så må ha mye smøring på under. Som pannekaker funker den helt knall! Og fordelen er at den har lite sukker i og, så det går faktisk an å bruke den både som vafler og pannekaker.
http://www.iherb.com/Cherrybrook-Kitchen-Gluten-Free-Dreams-Pancake-Waffle-Mix-18-oz-510-g/32342

Den største juksen jeg gjør, er å kjøpe ferdige chocolate chip cookies. Jeg har prøvd å bake egne og, men enten synes jeg de blir for mektige, eller så blir de myke. Og jeg liker små, sprø og gode kjeks. Så disse her ble kjapt en favoritt. Og jeg tuller ikke når jeg sier at jeg sikkert spiste 40 sånne esker på egenhånd mens jeg var gravid.
http://www.iherb.com/Lucy-s-Gluten-Free-Chocolate-Chip-Cookies-5-5-oz-156-g/34201

Enkelte av rettene mine så har jeg strøbrød i oppskrifta. Man kan selvfølgelig lage det selv, men det er jo så mye enklere å kjøpe det ferdig. Jeg brukte lenge en annen type, men siden de ikke har hatt den inne på en halv evighet og litt til, så har jeg begynt å kjøpe en annen type som er like god.
http://www.iherb.com/Orgran-All-Purpose-Rice-Crumbs-Gluten-Free-10-5-oz-300-g/35748#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=orgran&rc=28&sr=null&ic=8

Så håper jeg noen av disse faller i smak for dere andre der ute også.

torsdag 2. oktober 2014

Høstgryte med kylling og rispilaff.

Denne gryta her ble kjapt en ny favoritt i huset her. Poden på sin side, elsker rispilaffen og jeg tror nesten han kunne spist bare den om han fikk lov. Rispilaffen har vi sånn smått begynt å bruke til andre ting og, men akkurat til denne retten, så hever den smaken veldig synes jeg. 

Rispilaff:
1,5 dl spagetti brukket i små biter
3,5 dl basmatiris
8 dl vann
1 terning hønsebuljong
litt olje
pinjekjerner

Høstgryta:
ca 1 liter forskjellig sopp
1 løk
5 dl hønsebuljong
2 ss maizena utblandet i litt vann
150 gram aspargesbønner
1 hel grillet/stekt kylling

Brekk spagettien i små biter, og fres den i litt olje til den blir gylden og puffer seg opp litt. Ha i ris og rør om før du har i vann og buljongterning. Kok opp, og senk temperaturen på platen helt ned, la den stå under lokk i 20 minutter. Når den er ferdig, så bland inn rista pinjekjerner.
Skjær soppen i passe store biter og løken i skiver. Av sopp på denne, pleier jeg å bruke en kombinasjon av sjampinjong, kantarell og andre sopper jeg finner i butikken. Det meste funker. Stek sopp og løk gyldent i litt olje. Hell over 5 dl med hønsebuljong, og la koke opp. Når det koker, så ha i maisena blandingen og la det tykne mens du rører. Pill fra hverandre kyllingen, og ha i kylling og aspargesbønner på slutten. Siden jeg ofte reagerer på krydderet på de ferdiggrilla kyllingene i butikken, så pleier jeg å kjøpe hele kyllinger fra Prior som jeg steker i ovnen selv. Men tåles de ferdige, så er de supre de og, for det går jo mye kjappere. 

søndag 28. september 2014

Skolebrød

Etter mange års triksing og leting, så fant jeg endelig den ideelle oppskriften på skolebrød. Det måtte selvsagt alltid noen justeringer til, som vanlig når det gjelder glutenfritt og melkefritt, men resultatet ble knallbra!

1 pose toro fin kakemiks
1 ts kanel
1 ts bakepulver
4 ss sukker
2 ss fiberhusk
1/2 pakke fersk gjær
eggerstatning for 1 egg
4 dl rismelk
5 ss rapsolje

1 pakke vaniljesaus som ikke skal kokes
2,5 dl ris eller soyamelk

Melis
Vann
Kokosmasse

Varm melken til den er lunken. Ha i olja og rør ut gjæren. Det er veldig viktig at du bruker fersk gjær her, ellers får du små harde klumper og ikke luftige og fine boller. Ha i fiberhusken, og la svelle i 4-5 minutter. Bland i eggerstatningen og det tørre. Og her kommer det som er litt småvanskelig med glutenfri gjærbakst. Deigen skal være seig og klissete, men ikke flytende, så juster med mer rismelk om nødvendig. Jeg måtte ha i litt til fordi deigen ble for tørr. Bruk en kjøkkenmaskin, mikser med eltekroker eller lignende, og elt deigen godt sammen. Gjerne opp mot fem minutter, så den blir skikkelig seig og god. Legg et håndkle over bollen, og la den heve i 30 minutter. Bruk godt med kaldt vann på henda når du skal forme bollene. Flat de litt ned, og lag en grop i midten av hver bolle. Visp sammen vaniljesauspulver og ris/soyamelk til den er tykk og fin, og legg en dæsj med tykk saus ned i hver grop. Legg over et håndkle, og etterhev i 40 minutter. Stek bollene på 200 grader i 35-40 minutter på nederste rille i ovnen. La de avkjøle helt før du tar på resten. Når de er avkjølt, så bland melis og vann til en tykk og fin glasur, smør på og dypp de ned i kokosmasse. Jeg fikk 8 skolebrød ut av oppskriften, men to av de forsvant ned i magene her før jeg rakk å ta bilde av dem.

torsdag 25. september 2014

Jukselapskaus

Hurtigmat eller kjapp og enkel mat har nesten blitt fremmedord etter jeg måtte kutte ut så mange ting fra kosten min. Når andre snakker om ferdige kjøttkaker i butikken eller grandiosa i ovnen, så står jeg og vimser med hjemmelagde kyllingnuggets og taco når jeg skal ha noe kjapt og enkelt. Og nå har de fått selskap av en ny sak. Jukselapskaus. Vi snakker juks på høyt nivå her, men så enkelt, så godt, og det går på under en halvtime å slenge sammen hele saken. 

1 pose frossen lapskausblanding
1/2 pose brokkoliblanding 
1/2 pose frosne erter
2-3 dl valgfri pasta
400-500 gram kjøttdeig/karbonadedeig
3 Gilde go og mager wienerpølser
1 terning grønnsaksbuljong
2,5 ss maizena (gul) blandet i 2 dl vann
en liten sprut sukkerkulør
salt og pepper til smak

Kok grønnsakene i en kjele, og pastaen i en annen. Ta vare på kokevannet til grønnsakene, de setter en liten ekstra spiss på sausen du skal lage etterpå. Stek kjøttdeig og pølser i biter. Ha kokevann i en kjele, ca 5 dl vann. Kok opp sammen med grønnsaksbuljongen, og ha i maizena. Visp til den tykner, ha i sukkerkulør, salt og pepper til du synes smaken er bra. Bland i kjøtt, pasta og grønnsaker og server med flatbrød eller lignende. 

tirsdag 23. september 2014

Red velvet cake.

Nå fikk jeg endelig satt meg ned og skrevet ned oppskrifta og fått den ut på nett. I denne har jeg brukt en melblanding jeg har miksa selv, samme som på gulrotmuffinsene, men jeg tror man fint kan bruke toro kakemiks også. Kaka ble stor suksess på podens bursdag i helga som var, så håper den faller i smak for dere andre også.

Melmiksen:
1 liter brunt rismel finmalt
3 1/4 dl potetstivelse
2 dl tapioca stivelse
 
Kaken:
6,5 dl melmiks
0,5 dl kakao
3/4 ts xanthan gum
1,5 ts bakepulver
1,5 ts natron
3,5 dl rismelk
2 dl margarin
3,5 dl sukker
eggerstatning for 3 egg
1 ts vaniljeessens
1 boks matfarge rød
 
Kremen:
2,5 dl margarin
1 klype salt
6 dl melis
3 ss rismelk
 1 ss sitronsaft
1 ts vaniljeekstrakt

Bland det tørre i en bolle. Pisk sammen eggerstatning, margarin, sukker og vaniljeessens. Pisk godt i et par minutter. Ha i melk og det tørre om hverandre, og rør mellom. Ha i fargen til slutt. Jeg kjøpte farge på Jernia, for de man kjøper på matbutikken, er ikke sterke nok til å farge kaka ordentlig. Kaka smaker selvsagt like godt for det, men det er jo litt morsomt med en skikkelig rød kake. Fordel røren i to former på 20 cm i diameter. Stekes ved 175 grader i 35 minutter. La de hvile i forma i 30 minutter før du tar de ut av formene og legger de på rist. Kaka pyntes når den er helt avkjølt. 
Miks margarin og salt godt. Ha i melis og pisk godt til en jevn smørkrem. Ha i resten og pisk sammen. Legg et godt lag med smørkrem mellom kakedelene, og fordel resten jevnt over hele kaka. Jeg valgte å pynte med sølvkuler, men det er absolutt ikke nødvendig. 


torsdag 11. september 2014

Kotelettform med karri og kokos saus

Denne her kan jeg ikke ta æren for helt selv. Dette er en rett ei venninne av meg, Marit, lagde for litt siden, og som frista veldig å prøve ut. Nå er jeg sånn som ikke klarer å følge oppskrifter helt, så jeg har gjort et par små justeringer, men resultatet ble så godt at til og med poden på 1 år synes den var god.

1 squash
2 gulrot
2-3 dl kål i strimler
Brokkoli eller blomkål
1 dl sjampingjong
1 boks kokosmelk
2-3 ts karri
1 ts paprikapulver
1 ts korianderpulver
3 ss soyasaus

4 koteletter
salt, pepper og paprikapulver til krydring av kotelettene

Skjær grønnsakene i strimler, skiver og buketter, og legg de i en ildfast form. Bland kokosmelk med krydder og soyasaus i en bolle, og hell over. Krydre kotelettene og legg de på toppen Sett de inn i ovnen, og stek de på 225 grader i 30-45 minutter avhengig av størrelsen på kotelettene. Serveres med ris