søndag 30. mars 2014

Fiskegryte.

Det her er en av mine store fiskefavoritter. Man kan egentlig bruke hvilken som helst fisk man vil, men siden jeg ikke tåler rød fisk, så går jeg for seifilet hver gang på denne, da det smaker litt mer enn torsk.

600 gram seifilet
4 skiver kålrot
3 gulrøtter
1 blomkål
1 purre
1-2 dl frosne erter
vann
salt
pepper
Meljevning
litt over 1/2 kartong alpro matfløte

Kutt grønnsakene i passe biter og ha de i en stor kjele. Ha på nok vann til at det dekker grønnsakene. Sett på lokk, kok opp og la koke til grønnsakene er nesten helt møre. Kutt seien i terninger og ha i sammen med ertene. Kok opp igjen, og la småkoke i 5-6 minutter. Lag en meljevning av glutenfritt mel og vann, og ha i, la det tykne litt. Ha i matfløte, salt og pepper til ønsket smak. Serveres med kokte poteter og stekt spekeskinke.

onsdag 5. mars 2014

Grytegrateng.

1,8 kilo poteter
rismelk
salt
pepper
1 ss margarin

1 brokkoli
1 blomkål
2 gulrøtter
1 purre
olivenolje
salt
pepper

1 pakke stjernebacon
3-4 store kyllingfileter

vegansk strøost

Skrell potetene og skjær de i terninger. Kok de møre, og lag potetmos av de sammen med rismelk, salt, pepper og margarin. 

Kutt grønnsakene i små biter, legg de på en bakeplate. Hell over litt olivenolje og strø på salt og pepper. Stek grønnsakene i ovnen på 200 grader i 40 minutter. 

Skjær kyllingfilet og bacon i terninger og stek de hver for seg. Ta en stor ildfast form, og legg et lag med potetmos i bunn. Hell på kjøttet inkludert stekefettet fra baconet. Bre utover. Ha over grønnsakene, og bre et nytt lag med potetmos på toppen. Strø over vegansk strøost. Jeg bruker den fra wilmersburger som jeg kjøper på Vegan wonderland. Stekes i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter. 

onsdag 26. februar 2014

Matpakkefisk

Det her er superenkelt og supergodt og gjør seg selv i ovnen uten mye styr. Litt usikker på hva jeg skal kalle det, men siden det ser ut som en matpakke når det er i ovnen, så kalte jeg det matpakkefisk.

4 poteter
1 fennikel
1 løk
500-600 gram hvit fisk
olivenolje
havsalt
pepper
persille
dill

Skjær potetene i tynne skiver, fennikelen i biter og løken i skiver. Ha det oppi en litt stor bolle. Ha i olivenolje, salt, pepper og urter. Ferske urter er å foretrekke, men siden urter dør før jeg rekker å få de i hus omtrent her, så valgte jeg tørkede urter. 1/2-1 ts av hver om du velger tørka. Det skal være nok olje til at grønnsakene blir ordentlig dekket av olje. Bland alt sammen godt. Ta to bakepapirark, og legg halvparten av grønnsaksblandingen på hvert ark. Legg fisken på toppen. Jeg valgte alaska pollock denne gangen, da den kommer i så kjekke biter, så da bruker jeg tre biter til hver. Ha litt salt og pepper på fisken og pakk sammen bakepapiret til en matpakke. Viktig å få den tett, ellers slippes dampen ut, og det tar en evighet å få det ferdig. Stekes i ovnen på 225 grader i 25-30 minutter. Serveres med grønnsaker om det ønskes.


søndag 19. januar 2014

Grove rundstykker.

Jeg har kjempelenge prøvd å få til rundstykker og brød som smaker godt uten hvetestivelse. Uten hell. Men så fant jeg en oppskrift inne hos Lila Creo som så bra ut og som måtte testes. Alle vet jo at jeg ikke klarer å følge en oppskrift som jeg skal, så det ble litt triks og miks, men bra ble dem til slutt. Og de hever godt og smaker ordentlig rundstykke selv om det er bakepulver og natron i stedet for gjær.

6 dl vann
1 ss fiberhusk
65 gram olje

400 gram semper grov mix
100 gram maismel
0,5 ts salt
1,5 ts natron
1,5 ts bakepulver

Litt ekstra vann

Bland alt det våte i en bolle, og la stå og svelle i fem-ti minutter. Bland det tørre i en annen bolle. Ha det våte over i det tørre og rør rundt. Deigen skal bli skikkelig klissete, så om den ikke blir det, ha i mer vann til den er klissete. Ha vann på henda, ta opp en klatt deig, form til en ball og sett på en bakeplate. Jeg lagde ni store rundstykker ut av oppskriften her. Stek de på varmluft, 200 grader i 15 minutter. Jeg måtte forlenge steketiden med fem minutter fordi de var så store. La de avkjøle på en rist før du deler de og serverer. 

mandag 13. januar 2014

Skinkegrateng.

250 gram pasta penne
2 pakker smårettsskinke
1 brokkoli
1 blomkål
4 medium store gulrøtter
3 ss olivenolje
1/2 ss paprikapulver
2 ss margarin
2 ss melmiks
ca 4 dl rismelk
100-150 gram revet pizzaost fra Wilmersburger
strøbrød
Salt
Pepper
Muskat

Skjær brokkoli og blåmål i buketter. Legg de på en bakeplate, hell over olivenolje og strø over paprikapulver. Stekes i ovnen ved 200 grader i 30 minutter. Kok pastaen som anvist på pakken. Skjær gulrøttene i skiver og kok de møre. Ha margarin i en kjele og smelt. Ha i melmiks og rør rundt. Hell på rismelken, ha i litt mer om nødvendig. Kok til sausen er passe tykk. Ha i gulrøttene, og kjør sammen med en blender. Ha i osten og la det smelte ned. Smak til med salt, pepper og muskat. Bland alt sammen i en svær kjele, ha over i ildfast form, og dryss strøbrød over i ønsket mengde. Stekes ved 175 grader i 20 minutter.

lørdag 11. januar 2014

Jukse-paella.

Paella virker å være litt som den spanske versjonen av pytt i panne. Man tar det man vil ha og putter oppi. Et lite søk på nettet, så dukker det opp hundrevis av forskjellige oppskrifter, og alle er ulike. Min versjon er en kjapp og forenklet versjon. Den faller i smak hos de fleste som har smakt den, men jeg vet ikke helt om jeg hadde fått den godkjent av en spanjol. Ikke minst fordi jeg nekter å gi fra meg basmatirisen min til fordel for paellaris.

2,5 dl ris
5 dl hønsebuljong
2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
Grønnsaker etter valg
(jeg brukte erter, blomkål, brokkoli og gulrot)
2 kyllingfileter
10 scampi
1/2 ts gurkemeie

Skjær grønnsakene i biter og kok de. Skjær kyllingfileten i biter og stek de. Hakk løk og hvitløk, og fres i litt olivenolje. Ha i gurkemeie og ris, og rør til risen er gul. Hell over hønsebuljongen, gi det et oppkok, og skru ned platen. Sett på lokk og la det stå og trekke i 20 minutter. Jeg bruker en wok når jeg lager denne retten, for da kan jeg bare slenge alt oppi der til slutt. Da jeg tok bildet, så brukte jeg hele scampi, men da synes jeg scampiene ble for dominerende, så i ettertid har jeg delt de i to før jeg har de oppi risen. La de trekke sammen med risen i fem minutter. Ha oppi grønnsaker og kylling og server.

torsdag 9. januar 2014

Ostekake.

Etter litt triksing og fiksing, så har jeg faktisk fått til ostekake helt uten gluten, melk og egg. Og den smaker fantastisk godt! Også godkjent av de som tåler melk i familien. Den blir litt dyr siden det er dyre produkter i den, men så absolutt verd det en gang i blant.

2 pakker digestive kjeks fra Glutano (300 gram)
150 gram margarin

1 boks sour supreme (rømmeerstatning)
375 gram soya smøreost (store, runde bokser)
1 boks alpro kremfløte
120 gram melis
1 ts vaniljesukker

1 pakke sitrongele
2,5 dl vann

Mos kjeksen godt, smelt margarinet og bland sammen med kjeksen. Trykk det ut i bunn av en rund form på 26 cm i diameter. Sett den kaldt mens du lager fyllet. Kok opp vannet, og bland ut gelepulveret. Det tar ca to minutter å få det rørt ut. Bland sammen smøreost, sour supreme, melis og vaniljesukker i en bolle. Stivpisk kremfløten. Rør kremen forsiktig inn i osteblandingen. Hell i sitrongeleen og bland godt. Hell fyllet over bunnen og sett i kjøleskapet over natta. Bruk en kniv og skjær rundt så den løsner fra forma, og server.