mandag 2. desember 2013

Sirupsnipper i hjerteform

Det her er min favorittjulekake over alle! I oppskriften skal man skolde mandler og bruke som pynt på snippene, men jeg baker forholdsvis mange av de her, og i fjor skolda jeg mandler i over en time. Det gadd jeg rett og slett ikke i år, derfor er bildet av sirupsnipper uten mandler til pynt. 

60 gram sukker
100 gram mørk sirup
0,5 dl alpro kremfløte
60 gram margarin
eggerstatning for 1 egg
1/2 ts ingefær
1/2 ts pepper
1/2 ts kanel
3/4 ts natron
300 gram toro fin kakemiks
100 gram mandler

Ha sukker, sirup og fløte i en kjele og la det smelte sammen på middels varme. Ha over i en bakebolle. Rør margarinet ned i blandingen så det smelter. Ha i eggerstatning, krydder og natron, og rør rund. Ha i litt og litt mel, til deigen blir jevn og fin. Kjevle ut, og skjær ut snipper. Legg de på stekebrett, og ha en halv skoldet mandel på hver som pynt. Stekes ved 175 grader i 10 minutter.

søndag 1. desember 2013

Kokosmakroner

Jubelen stod høyt i taket ute på kjøkkenet i dag da jeg fikk til eggefrie kokosmakroner for første gang. De blir selvsagt ikke 100% lik de jeg lagde med egg før, men de er supergode og absolutt godkjent, også av mannen i huset :)

50 gram margarin
5,5 dl revet kokos
1 dl sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
bitteliten dæsj med lys sirup
1 ts fiberhusk
1,75 dl vann

Bland det tørre i en bolle. Smelt margarinet. Ha vann og fiberhusk i en kjele og kok opp, rør godt, og la det koke til en klissete masse. Bland alt sammen i bollen med det tørre. Krever litt innsats å få det sammen pga konsistensen på vann/fiberhuskblandingen. Om det trengs, så ha i en liten dæsj vann til. La røren svelle i 10 minutter. Bruk en teskje og sett små topper på en bakeplate. Ha litt avstand, for de flyter ut litt. Jeg fikk rundt om 23 makroner ut av en sånn dose med røre. Stekes ved 200 grader i 15 minutter.

lørdag 30. november 2013

Svinekjøtt i paprikasaus.

4 skiver ytrefilet av svin
1 pakke stjernebacon
1 liten løk
1 stor rød paprika
1 fedd hvitløk
1 terning grønnsaksbuljong
3-4 dl vann
en stor dæsj alpro matfløte
1,5 ss maizena blandet med litt vann
pepper

Skjær ytrefileten av svin i strimler, og skjær bacon i biter. Stek bacon og legg det over på en asjett. Hell av stekefettet og tørk av pannen med litt papir. Ha i en liten dæsj olje, og stek svinestrimlene i to omganger. Bland i hakket løk og baconbitene og la surre litt til løken er myk.

Skjær paprikaen i terninger. Ha i en kjele sammen med vann, buljongterning og finhakket hvitløk. Kok opp og la koke i fem minutter. Bruk en stavmikser og kjør sausen til den er jevn. Ha i maizena og fløte, og smak til med pepper. La småkoke litt til den tykner fint. 

Legg kjøttet på en tallerken og hell over sausen. Serveres med ris og salat.

fredag 29. november 2013

Døler

125 gram margarin
1,5 dl sukker
0,75 dl alpro kremfløte eller annen vegansk kremfløte
50 gram potetmel
100 gram toro fin kakemiks
1 ts vaniljesukker
100 gram hakkede mandler

Rør margarin og sukker hvitt. Ha i fløten og rør godt. Ha i det tørre og visp til en jevn masse. Ha i hakkede mandler og rør godt inn. Deigen blir klissete, men fast, som en blanding av deig og røre omtrent. Sett deigen med en teskje på bakeplate. Ha god avstand, for de flyter godt ut under steking. Stekes ved 175 grader i 12 minutter. La de hvile noen minutter før du tar de over på rist og lar de avkjøle.

onsdag 27. november 2013

Rare ingredienser

Skjønner at det til tider kan være litt forvirring over hva jeg bruker av produkter når jeg bare skriver pasta, strøbrød osv. Så tenkte å legge ved endel linker til produkter jeg bruker som er trygge i forhold til gluten, melk og egg. Jeg lager alt naturlig glutenfritt da jeg ikke tåler hvetestivelse heller. Noen av linkene er til nettbutikker, og noen er bare for info.

Pasta. jeg bruker ris og mais pasta fra Orgran da jeg synes den er den beste. Schär og Semper har glutenfri pasta som fåes kjøpt i de fleste store matbutikker.
http://www.iherb.com/Orgran-Gluten-Free-Rice-Corn-Pasta-Penne-8-8-oz-250-g/35618#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=orgran&rc=34&sr=null&ic=7

Eggerstatning. Blir ikke helt det samme som egg, men det binder bakeverk sammen, og når jeg lager kyllingnuggets så funker det fjell.
http://www.iherb.com/Orgran-Gluten-Free-No-Egg-Natural-Egg-Replacer-7-oz-200-g/35751#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=orgran&rc=34&sr=null&ic=22

Strøbrød. Det strøbrødet jeg har funnet her i Norge inneholder hvetestivelse, så jeg bestiller på Iherb.
http://www.iherb.com/Ener-G-Foods-Bread-Crumbs-10-oz-283-5-g/32761

Sjokoladebiter til bakst. Enten har jeg de i som biter, eller så smelter jeg de til glasur og sånt.
http://www.iherb.com/Enjoy-Life-Foods-Mini-Chips-Semi-Sweet-Chocolate-10-oz-283-g/32772

Tamari saus, også kjent som en litt annen versjon av soyasaus. Helt glutenfri, og fantastisk god.
http://www.iherb.com/Eden-Foods-Organic-Tamari-Soy-Sauce-20-fl-oz-592-ml/36363

Agavesirup. Naturlig søtning som fint kan erstatte sukker i enkelte tilfeller
http://www.iherb.com/Now-Foods-Agave-Nectar-Light-Certified-Organic-17-oz-482-g/23217

Toro glutenfri fin kakemiks. Fåes kjøpt i de fleste butikker i dag, jeg kjøper de på Rema eller Meny som regel.
http://toro.no/produkter/kaker-og-desserter/Glutenfri_fin_kakemiks

Semper fin miks. Gjelder det samme som for Toro sin kakemiks, men denne er en god del dyrere om man ikke kjøper den i esker i Sverige
http://www.semperglutenfritt.no/fin-mix

Havregryn. Havre finnes i variant med og uten gluten. Viktig å passe på. Både semper og denne har glutenfri, men jeg foretrekker denne.
http://www.norskhavre.no/nor/Produkter/Glutenfrie-store-havregryn

Vanlig margarin, soft flora, blå type.
http://www.softflora.no/produkter/spesial

Margarin til baking. Bruker enten Carlshamn som jeg kjøper i Sverige, eller Melange uten melk og salt.
http://www.melange.no/produkter/melange-uten-salt-og-melk

Vegansk pizzaost som faktisk smaker ost! Kjøper den på Vegan wonderland. Den skivede osten til wilmersburger i samme butikk er også fabelaktig på brødmat.
http://www.vegan-wonderland.de/Lebensmittel/Kaesealternativen-oxid/zum-streuen/Wilmersburger-Pizzaschmelz-500g.html

Krumkaker

150 gram blå soft margarin
3 dl toro fin kakemiks
1 dl sukker
0,5 dl soyamelk
0,5 dl vann

Visp margarin og sukker hvitt. Ha i soyamelk og vann og pisk. Ha i melet og pisk. La det svelle i ca 30 minutter. Ha i litt mer væske om nødvendig. Stek i krumkakejern. Jeg fikk ca 13 stykker ut av denne oppskrifta, så neste gang dobler jeg den minst.

fredag 18. oktober 2013

Fiskegrateng ala Ingrid.

Noen ganger får jeg ideer som bare må testes ut, og det her var en definitivt suksess. Ikke helt tradisjonell fiskegrateng, men så utrolig godt at man lett kan forspise seg. Osten bestiller jeg på Vegan Wonderland, og den smelter og smaker ost, selv om den er helt melkefri. 

800 gram torskefilet
250 gram pasta
5 dl grønnsaksbuljong
Meljevning
1/2 kartong alpro matfløte
salt
pepper
muskat
strøbrød

Kok pastaen som angitt på pakningen. Tin fisken om den er frossen og skjær den i biter. Bland fisk og pasta i en ildfast form. Kok opp grønnsaksbuljongen, og ha i meljevning. La det tykne, ha i ost og fløte og la det smelte ned. Smak til med kryddere. Hell sausen over i den ildfaste formen, og bland lett med en skje. Ha strøbrød på toppen. Stekes ved 200 grader i 20 minutter.