tirsdag 18. november 2014

Linguini a'la Vidar.

Stefaren min begynte for noen uker siden og bable om en pastarett han synes er sååååå god. Og jeg synes jo den hørtes knall ut selv, men så er det disse allergiene da. Så jeg har grublet og prøvd meg litt fram på hvordan jeg skulle klare å få til denne uten tomat, og allikevel få god smak i den. Og etter en del grubling og litt slumping på kjøkkenet, så satt den i dag. Siden inspirasjonen kom fra han, så tenkte jeg det var greit å gi retten navnet hans også. 

1 pakke linguini eller annen båndpasta
500 gram kjøttdeig
150-200 gram sjampinjong
1 løk
1 boks alpro matfløte
1 ts chipotle saus
1 ss sennep
1 ts paprikapulver
salt og pepper

Kok pastaen etter ansvisningen på pakken. Jeg kjøper linguini fra Semper, men all pasta går egentlig. Skjær løk og sjampinjong i skiver, og stek de gyldne i en wok eller stor stekepanne. Ta soppen ut av panna, og stek kjøttdeigen til den er gjennomstekt. Ha i soppblandingen, fløte, chipotlesaus, sennep og paprikapulver. Smak til med salt og pepper sånn at du får den smaken du ønsker deg. Jeg gjør serveringen enkel, og legger pastaen på, før jeg legger saus på toppen. Stefaren min blander alt sammen til en gryte, så man kan gjøre det hvordan man ønsker selv.

lørdag 1. november 2014

Sjokoladetrøfler



I mange år nå, så har jeg sett på alle som legger ut bilder av de nydeligste sjokoladetrøflene. Men det er ikke lett å få til sånt uten melk. Så plutselig kom jeg over en oppskrift på en amerikansk side som jeg måtte teste, og det var utrolig godt! Noe justeringer måtte selvsagt til, for oppskriftene der har jo helt andre måleenheter enn her, og det er ikke alltid det blir like bra når man flytter om til gram og desiliter. Men resultatet ble bra til slutt.

350 gram sjokoladebiter uten melk
1,25 dl kokosmelk (ikke lett)
80 ml nøttesmør etter ønske
1/8 ts salt
1 ts vaniljeessens
 
Kakaopulver
Melis
Sjokoladestrø

Smelt sjokoladen sakte og rolig. Varm opp kokosmelk, nøttesmør og salt, og bland til det er varmt og er en jevn masse. Jeg brukte mandelsmør her. Ta kjelen av platen. Pisk inn den smeltede sjokoladen og vanilijen, og la det kjøle i noen timer i kjøleskapet. Ta ut bollen, og la den stå til den er fast, men myk nok til å rulles til baller. Bland kakao og melis på en tallerken eller liten bolle. Rull til trøfler, og vend de i kakaoblandingen. I oppskrifta, så stod det at man skulle rulle de i sjokoladestrø for pyntens skyld, men de fikk ikke jeg til å sitte fast, så de droppa jeg kjapt. 
 

fredag 17. oktober 2014

Et lite navnebytte.

Bloggen har fått nytt navn i dag. Banneret har hatt det nye navnet en stund nå, sånn at dere kan bli vant til det. Men nå er det på tide å la bloggen i sin helhet få det nye navnet sitt. Bloggen vil selvsagt inneholde det samme, og de nye oppskriftene også, alt skal være uten gluten, melk og egg, og ikke minst hvetestivelse. For noen ganger er ikke glutenfritt bare glutenfritt. Men jeg synes det var på tide med en liten oppfriskning.

Bloggen her ble til for noen år siden, i ren frustrasjon fra min side. For mens jeg satt der og ikke kunne spise hverken ditt eller datt, så lette jeg rundt på nett etter inspirasjon på hvordan jeg kunne gjøre ting anderledes og allikevel få det bra. Men enten så lyver bloggene og de har i ting jeg ikke kan spise allikevel, eller så er det så fancy og rar mat at det ikke frister litt en gang. Så jeg begynte å tråle gjennom et par sider og teste oppskrifter, men endte alltid like skuffa hver gang, fordi ting smakte papp, fett eller bare rett og slett motbydelig. Å bytte ut en ingrediens er sjeldent noe problem, de tre hovedingrediensene derimot, det krever litt øvelse.

Jeg har også med årene endret litt på produktene jeg har brukt, hva jeg foretrekker av ting osv. Men det jeg kommer tilbake til, er at jeg stadig bruker timesvis på kjøkkenet for å eksperimentere fram nye ting som kan spises. Og da god, vanlig hverdagsmat, og ikke noe merkelig gourmetlignende saker som skal se fancy ut, men er helt uspiselig. Jeg liker å lage mat som både barn og voksne kan spise, som ung og gammel kan spise, med tradisjon og enkelhet.

Så da bloggen ble opprettet, så slet jeg veldig med å finne et fint navn til den, så den ble hetende noe så enkelt som "Uten gluten, melk og egg". Etter jeg opprettet Facebooksiden til bloggen, så har den fått så utrolig mange fler lesere enn jeg noen gang hadde forestilt meg, og jeg setter så pris på hver og en av dere. Men da begynte også behovet for et litt mer fengende navn å melde seg. Men akkurat på det området, så har jeg heller dårlig fantasi. Så da ei jeg kjenner foreslo "Matmomsens allergifrie kjøkken" så kjente jeg at JA! det passer. Så jeg lufta navnet for mamma, som bare lo og sa at ja, det var et veldig passende navn, for jeg er jo i overkant interessert i mat og matlaging. Og sånn fikk bloggen nytt navn. Så jeg håper dere liker det, og fortsetter å følge meg framover.

tirsdag 14. oktober 2014

Rosinboller

Det her er nesten et lite jukseinnlegg, for oppskriften er jo nesten helt identisk med den jeg bruker på skolebrødene. Men så er framgangsmåten litt anderledes, så derfor kan det være greit å skrive den som en egen oppskrift.

1 pose toro fin kakemiks
1 ts kanel
1 ts bakepulver
4 ss sukker
2 ss fiberhusk
1/2 pakke fersk gjær
eggerstatning for 1 egg
4 dl rismelk
5 ss rapsolje
1 solig dæsj rosiner
 
Bland kakemiks, kanel, bakepulver og sukker i en bolle. Varm opp rismelken til den er lunken, og ha den i en stor bakebolle.  Ha i rapsoljen og gjæren. Veldig viktig at du bruker fersk gjær her, ellers ender du med små og harde klumper i stedet for luftige og gode boller. Når gjæren er rørt ut, ha i eggerstatning, og så ha i fiberhusken. La det svelle i 5 minutter, før du har i rosiner og melblandingen. Bland deigen godt, gjerne i en kjøkkenmaskin eller med eltekroker på en håndmikser. Deigen skal være ordentlig seig og klissete, men ikke flytende. Ha i litt mer rismelk ved behov. Legg et håndkle over bollen, og la deigen heve i 30 minutter. Brukt godt med kaldt vann på hendene når du skal forme bollene. Scoop de opp med henda, form de, og legg de på en bakeplate. Jeg fikk 9 boller ut av en deig. Legg et håndkle over, og la etterheve i 30 minutter. Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter. På bildet av bollene, så  har jeg småjuksa litt og faktisk brukt egg for å pensle bollene. Jeg har begynt å tåle egg igjen, så derfor bruker jeg det der, men du trenger ikke pensle med noe om du ikke har noe, evnt bare med vann. Det blir ikke like brunt som med egg, men de ser bra ut allikevel, og smaker minst like godt :)

søndag 12. oktober 2014

Juks på allergifritt vis.

Noen ganger så er det veldig fristende med enkle og kjappe løsninger når man vil ha noe godt. Og selv om jeg er glad i å lage mat og bake, og jeg får til gode ting, så er det ikke alltid jeg har lyst til å stå en halvtime og mikse og trikse med ting, så da tyr jeg til juks som de fleste andre. Ulempen er jo at når ting skal være uten gluten, hvetestivelse, melk og egg, så er det begrensa hva man har av alternativer for å jukse. For finner jeg noe uten det ene, så er det garantert noe av det andre i det. Men med årene har jeg funnet noen favoritter, og mange av de fra Iherb. Så jeg tenkte jeg kunne legge inn noen linker her, med litt forklaringer hva jeg gjør med de, sånn for inspirasjonens skyld. Har du lyst til å prøve noe av det, og ikke har handlet fra Iherb før, så kan du bruke koden QAN176, og få 5 dollar i avslag på første bestilling. Bare husk å holde deg under 200 kroner.

Brownies. Hvem er det som ikke liker brownies? Mye, litt seige og gode sjokoladekakestykker. Jeg har prøvd utallige mikser før jeg fant den her som virkelig falt i smak, også hos de uten allergi. Veldig enkel å røre sammen, går på to-tre minutter, og bare å ha over i en liten form og inn i ovnen.
http://www.iherb.com/Cherrybrook-Kitchen-Gluten-Free-Dreams-Fudge-Brownie-Mix-14-oz-397-g/32344

Normalt sett så er jeg fan av å lage sjokoladekake fra bunnen, men enkelte ganger, så forsvinner tida fra meg og jeg føler jeg ikke rekker å gjøre alt jeg skal. Så da tyr jeg til denne miksen. Den er litt kompakt i konsistensen når den er stekt, men veldig god og mørk. Jeg pleier å dele røra i to former på 20 cm fordi det da går fortere å steke den, og jeg får en litt jevnere kake utseendemessig. Også har jeg sjokoladesmørkrem på. Jeg kjører 250 gram margarin, 4 ss kakao, bittelitt kaffe og 400 gram melis med en mikser til den er fluffy og fin. Så har jeg litt mellom lagene, og resten rundt og oppå.
http://www.iherb.com/Cherrybrook-Kitchen-Gluten-Free-Dreams-Chocolate-Cake-Mix-16-4-oz-464-g/32347

Pannekaker og vafler var lenge noe jeg ikke fikk spist, for alt jeg prøve bare datt fra hverandre. Denne her funker, men jeg sliter litt med at vaflene sitter fast i jernet, så må ha mye smøring på under. Som pannekaker funker den helt knall! Og fordelen er at den har lite sukker i og, så det går faktisk an å bruke den både som vafler og pannekaker.
http://www.iherb.com/Cherrybrook-Kitchen-Gluten-Free-Dreams-Pancake-Waffle-Mix-18-oz-510-g/32342

Den største juksen jeg gjør, er å kjøpe ferdige chocolate chip cookies. Jeg har prøvd å bake egne og, men enten synes jeg de blir for mektige, eller så blir de myke. Og jeg liker små, sprø og gode kjeks. Så disse her ble kjapt en favoritt. Og jeg tuller ikke når jeg sier at jeg sikkert spiste 40 sånne esker på egenhånd mens jeg var gravid.
http://www.iherb.com/Lucy-s-Gluten-Free-Chocolate-Chip-Cookies-5-5-oz-156-g/34201

Enkelte av rettene mine så har jeg strøbrød i oppskrifta. Man kan selvfølgelig lage det selv, men det er jo så mye enklere å kjøpe det ferdig. Jeg brukte lenge en annen type, men siden de ikke har hatt den inne på en halv evighet og litt til, så har jeg begynt å kjøpe en annen type som er like god.
http://www.iherb.com/Orgran-All-Purpose-Rice-Crumbs-Gluten-Free-10-5-oz-300-g/35748#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=orgran&rc=28&sr=null&ic=8

Så håper jeg noen av disse faller i smak for dere andre der ute også.

torsdag 2. oktober 2014

Høstgryte med kylling og rispilaff.

Denne gryta her ble kjapt en ny favoritt i huset her. Poden på sin side, elsker rispilaffen og jeg tror nesten han kunne spist bare den om han fikk lov. Rispilaffen har vi sånn smått begynt å bruke til andre ting og, men akkurat til denne retten, så hever den smaken veldig synes jeg. 

Rispilaff:
1,5 dl spagetti brukket i små biter
3,5 dl basmatiris
8 dl vann
1 terning hønsebuljong
litt olje
pinjekjerner

Høstgryta:
ca 1 liter forskjellig sopp
1 løk
5 dl hønsebuljong
2 ss maizena utblandet i litt vann
150 gram aspargesbønner
1 hel grillet/stekt kylling

Brekk spagettien i små biter, og fres den i litt olje til den blir gylden og puffer seg opp litt. Ha i ris og rør om før du har i vann og buljongterning. Kok opp, og senk temperaturen på platen helt ned, la den stå under lokk i 20 minutter. Når den er ferdig, så bland inn rista pinjekjerner.
Skjær soppen i passe store biter og løken i skiver. Av sopp på denne, pleier jeg å bruke en kombinasjon av sjampinjong, kantarell og andre sopper jeg finner i butikken. Det meste funker. Stek sopp og løk gyldent i litt olje. Hell over 5 dl med hønsebuljong, og la koke opp. Når det koker, så ha i maisena blandingen og la det tykne mens du rører. Pill fra hverandre kyllingen, og ha i kylling og aspargesbønner på slutten. Siden jeg ofte reagerer på krydderet på de ferdiggrilla kyllingene i butikken, så pleier jeg å kjøpe hele kyllinger fra Prior som jeg steker i ovnen selv. Men tåles de ferdige, så er de supre de og, for det går jo mye kjappere. 

søndag 28. september 2014

Skolebrød

Etter mange års triksing og leting, så fant jeg endelig den ideelle oppskriften på skolebrød. Det måtte selvsagt alltid noen justeringer til, som vanlig når det gjelder glutenfritt og melkefritt, men resultatet ble knallbra!

1 pose toro fin kakemiks
1 ts kanel
1 ts bakepulver
4 ss sukker
2 ss fiberhusk
1/2 pakke fersk gjær
eggerstatning for 1 egg
4 dl rismelk
5 ss rapsolje

1 pakke vaniljesaus som ikke skal kokes
2,5 dl ris eller soyamelk

Melis
Vann
Kokosmasse

Varm melken til den er lunken. Ha i olja og rør ut gjæren. Det er veldig viktig at du bruker fersk gjær her, ellers får du små harde klumper og ikke luftige og fine boller. Ha i fiberhusken, og la svelle i 4-5 minutter. Bland i eggerstatningen og det tørre. Og her kommer det som er litt småvanskelig med glutenfri gjærbakst. Deigen skal være seig og klissete, men ikke flytende, så juster med mer rismelk om nødvendig. Jeg måtte ha i litt til fordi deigen ble for tørr. Bruk en kjøkkenmaskin, mikser med eltekroker eller lignende, og elt deigen godt sammen. Gjerne opp mot fem minutter, så den blir skikkelig seig og god. Legg et håndkle over bollen, og la den heve i 30 minutter. Bruk godt med kaldt vann på henda når du skal forme bollene. Flat de litt ned, og lag en grop i midten av hver bolle. Visp sammen vaniljesauspulver og ris/soyamelk til den er tykk og fin, og legg en dæsj med tykk saus ned i hver grop. Legg over et håndkle, og etterhev i 40 minutter. Stek bollene på 200 grader i 35-40 minutter på nederste rille i ovnen. La de avkjøle helt før du tar på resten. Når de er avkjølt, så bland melis og vann til en tykk og fin glasur, smør på og dypp de ned i kokosmasse. Jeg fikk 8 skolebrød ut av oppskriften, men to av de forsvant ned i magene her før jeg rakk å ta bilde av dem.