torsdag 7. april 2016

Sjoko-o-o-ladekake i langpanne

Noen ganger, så er det kjekt med noe helt enkelt, men veldig godt når man skal bake. Ikke noe stort dill dall, tusen ingredienser og vanskelige kremer. Denne kaken her ble til ved en tilfeldighet, fordi jeg stod der med masse egg som måtte brukes opp, men manglet en del ingredienser for å bake som vanlig. Men den er utrolig god. Myk, litt seig og veldig smaksrik.

8 egg
750 gram sukker
400 gram margarin uten melk
1 ss vaniljesukker
125 gram kakaopulver
7 dl toro fin kakemiks

Sjokoladeganache:
1 boks alpro kremfløte
250 gram mørk kokesjokolade uten melk
50 gram margarin uten melk

Strø til pynt om ønsket

Ha egg og sukker i en bakemaskin, gjerne med ballongvisp. Og rør det sammen. Det skal ikke piskes eggedosis, det skal bare blandes sammen. Smelt margarinet, og ha i eggeblandingen sammen med kakaopulver og vaniljesukker. Ha i litt og litt mel. Røren blir ganske tykk, men skal fremdeles være flytende. Hell røren over i en smurt langpanne, og sett midt i ovnen på 175 grader. Stekes i 35-40 minutter. La kaken avkjøle helt før du lager sjokoladeganachen. Jeg pleier skjære opp kaken i ruter før jeg har på glasur, for å slippe å få glasuren ødelagt når den henger fast i kniven. Ha fløten i en kjele, og la den akkurat koke opp så det småbobler. Ta av platen, og rør inn sjokoladen til den er helt smeltet. Smelt margarinet, og ha i. Rør godt til den begynner å tykne bittelitt, og bre utover kaken. Pynt med valgfritt strø om ønsket. 

søndag 3. april 2016

Oldefars suppelapskaus

Det er mange retter jeg har med meg fra barndommens kjøkken hos oldefar. Jeg var så heldig å få beholde han i livet til jeg var 31 år, og de første 19 årene mine, så tilbrakte jeg mange mange timer på kjøkkenet sammen med far og hjalp han med å lage mat. Det er der jeg fikk entusiasmen og matgleden min fra. Suppelapskaus pleide han å koke enten på en salt knoke, eller spekeskinke. Han pleide å ha store spekeskinker hengende som han da kuttet opp. I dag, har spekeskinke blitt forholdsvis dyrt, i hvert fall til å koke suppe på. Så derfor koker jeg den i dag på lettsaltet knoke. Men smaken er like god som jeg husker den fra barndommen.

1,5-2 kilo lettsaltet knoke
vann
2 kilo poteter
1 stor sellerirot
1-2 persillerot eller pastinakk
1 kilo gulrot
1 stor purre
bladpersille
pepper
muskat

Bruk en stor kjele, for knoken trenger mye vann. Og suppa er så god at den fint kan spises dagen etter også, eller fryses ned til senere. Jeg bruker en fårikålkjele på 9 liter. Legg knoken i, og fyll kjelen med vann. La den koke opp, og la det koke i ca 3 timer. Kjøttet skal løsne fra beinet, men ikke sånn at det svømmer rundt i kjelen. Skrell og skjær alle grønnsakene i terninger, og hell oppi kraften. Ha i bladpersillen, og kok opp. La det koke til grønnsakene er møre. Kutt opp kjøttet fra knoken i små biter, og ha i. Sak til med pepper og muskat. På grunn av saltet i knoken, så blir kraften salt nok i seg selv, og vil derfor ikke trenge noe ekstra salt.