torsdag 26. mars 2015

Scones med yoghurt. (tre typer)

Jeg fant en oppskrift på noe ala de her, men fikk den ikke til å fungere samme søren hva jeg gjorde. Og da er det bare å legge hodet i bløt og prøve seg fram. Endelig har jeg knekt koden, og kan dele med dere. Foreløpig har jeg utviklet tre versjoner av disse scones'ene, den siste av dem, jordbærscones, kan gjøres om til blåbærscones eller lignende bare ved å bytte typen yoghurt du bruker. Det er yoghurten som setter en mild smak på sconesene.  Så jeg tenkte at jeg kunne legge alle i ett innlegg, som en liten påskehilsen fra meg til dere. De er aller aller best når de er ferske selvfølgelig. Men de funker greit etter noen timer på benken og, de blir bare litt tørrere. Framgangsmåten er lik på alle sammen, så den kjører jeg felles i bunn av innlegget her. Håper de smaker :)

Naturell:
125 gram toro kakemiks
125 gram toro fin miks
1 ss bakepulver
2 ss melis
50 gram margarin
2,5 dl alpro yoghurt naturell
0,5 dl alpro soyamelk uten søtning
en neve rosiner


Vaniljescones:
125 gram toro kakemiks
125 gram toro fin miks
1 ss bakepulver
1 ss melis
50 gram margarin
2,5 dl alpro yoghurt med vaniljesmak
0,5 dl alpro soyamelk uten søtning
En neve sjokoladepletter


Jordbærscones:
125 gram toro kakemiks
125 gram toro fin miks
50 gram margarin
1 ss bakepulver
1 ss melis
2,5 dl alpro yoghurt med jordbær
0,5 dl alpro soyamelk uten søtning
En neve rosiner


Bland det tørre i en bolle. Kna melet inn, sånn at det blir litt smuldrete. Miks inn yoghurten, og ha i litt og litt av soyamelka. Siden glutenfritt mel er litt ustabilt i bakeegenskapene, så kan det være du må ha i litt mer mel etter soyamelka er tatt i. Deigen skal være seig, men fast. Så den skal ikke flyte når du legger den på benken eller lignende. Hver oppskrift er nok til 10-12 scones ettersom hvor store du ønsker å lage dem. Lag baller, og trykk de litt flate, sånn at de blir en 2-3 cm i tykkelse. Jeg penslet mine med egg for å få litt fin farge på dem, men du kan fint la være, og de blir like gode uansett. Stekes ved 200 grader i 20 minutter. De hever litt under steking, så ikke legg dem for tett på bakebrettet. Jeg fordeler en oppskrift på to brett, for å ha god plass til heving. 

søndag 22. mars 2015

Gulrot og squash muffins (med egg)

Jeg liker å tro at til og med muffins blir et lite hakk sunnere når det er grønnsaker i. Jeg vet mange er skeptiske til grønnsaker i kaker, men det gir en utrolig god smak, og det gjør at kakene holder seg lenger, blir saftige og gode. Jeg elsker gulrotkake, og disse minner om det, bare med litt squash oppi også. De er ikke kjempesøte, men veldig gode allikevel. Og pass på etikettene på krydderet om du har mye krydder i skapet, for første gangen jeg lagde disse, så klarte jeg å putte karri i, i stedet for kanel. Ikke helt samme smaken kan man si.

2 egg
200 gram brunt strøsukker
3/4 dl rapsolje
300 gram toro kakemiks
2 ts bakepulver
2 ts kanel
1 dl alpro yoghurt med vanilje
100 gram valnøtter
4 dl raspet gulrot
2 dl raspet squash

Ha egg, sukker og olje i en bolle, og visp det på lav hastighet til det er godt blandet. Ha i bakepulver og kanel, og 250 gram av melet. Visp til det har blandet seg. Ha i yoghurten og bland det godt. Hvis røren er for tynn, så ha i litt og litt mel til den er passe tykk. Bland inn revet gulrot og squash, og finhakkede valnøtter. Det er viktig når du måler opp gulrot og squash, at du trykker godt ned i desilitermålet, det skal være tettpakket. Fyll muffinsformene 2/3 fulle når de står i et muffinsbrett. Jeg fikk 18 muffinser ut av oppskrifta. Stekes ved 175 grader i 30 minutter. 

tirsdag 17. mars 2015

Brownie-cookies (med egg)

Jeg driver og jobber med mange nye oppskrifter om dagen. I dag fikk jeg plutselig lyst til å prøve meg på noen kjeks, bare for å finne ut at jeg manglet både det ene og det andre i forhold til hva jeg skulle ha i oppskrifta. Så jeg trikset og jeg mikset og endte med trippel-sjokolade brownie cookies, som rett og slett er de beste både jeg og mannen i huset har smakt noen gang. Sprøe ytterst, myke inni, og med mye sjokoladesmak uten at de er bitre.

3 egg
100 gram sukker
1 ts vaniljesukker
400 gram sjokoladepletter
50 gram margarin
120 gram toro kakemiks
1/2 ts bakepulver
1 ss kakao

Ha egg, sukker og vaniljesukker i en bolle. Visp det godt sammen til en tynn eggedosis. Ha halvparten av sjokolade, og margarinet i en liten bolle, og smelt det over vannbad. Når sjokoladen og margarinet har smeltet, så bland det i eggedosisen mens du pisker forsiktig. Her er det genialt med en håndmikser på stativ eller en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Ha i 1/3 av melet, blandet med kakao og bakepulver om gangen, og vent til det er ordentlig blandet inn før du har i neste dose. Hvis røren ser veldig tynn ut, så ha i blitt mer mel. Røren skal være skikkelig seig og klissete, men ikke tykk eller flytende. Rør inn resten av sjokoladeplettene. Du kan også bruke hakket mørk sjokolade om du ikke har pletter tilgjengelig. Bruk en spiseskje, og lag store topper som du flater litt ned på bakeplater. 6 på hver bakeplate, 12 til sammen. Stekes ved 175 grader i 10-15 minutter. Lønner seg å sjekke etter 10 minutter, da ikke alle ovner er like der. 

lørdag 14. mars 2015

Sjokoladeostekake (med egg)

Jeg elsker ostekake, og jeg elsker sjokoladekake. Kombinasjonen MÅ jo bare bli helt fantastisk? Eller? Første smaken tenkte jeg var veldig spesiell, men andre biten senere på dagen var knall! Så dette tror jeg er en kake man enten liker godt, eller ikke liker, om jeg skal dømme ut fra de andre som har smakt den også. Her falt den i hvert fall i smak hos både liten og stor. Den er mektig, men ikke så alt for søt, så sånn sett så går det faktisk an å kose seg litt med den også.

BUNN:
2 pakker havredigestive fra Semper
2 ss kakaopulver
150 gram smeltet margarin

TOPP:
4 pakker tofuline smøreost naturell
200 gram sukker
200 gram mørk kokesjokolade
4 egg
et par never sjokobiter

Finhakk kjeksen, og bland sammen med kakaopulveret. Ha i smeltet margarin, og trykk bunnen ut i en rund form på 23 cm i diameter. Sett den kaldt mens du lager fyllet. Kjøt smøreosten og sukkeret i en kjøkkenmaskin til en jevn masse. Ha i ett og ett egg, og bland det godt inn før du har i neste. Kjør på lav fart, så det ikke skiller seg. Smelt sjokoladen over vannbad, og ta av når den er ordentlig smeltet. Ta et par skjeer av ostemassen over i sjokoladen for å jevne ut temperaturen, før du blander sjokoladen ned i ostemassen. Rør inn litt sjokoladepletter for hånd før hele røren helles over i forma. Stekes ved 175 grader i 40-50 minutter. Sjekk etter 40 minutter, så den ikke brenner seg. Avkjøl den på benken, og sett den i kjøleskap over natta.

torsdag 12. mars 2015

Smuldrepai med bær.

Denne kan lages både med friske og frosne bær, men den blir utrolig mye bedre med ferske bær, da de frosne ofte er sure og har mye vann i seg som da smelter ned i paien, så den blir vannete og bløt.

1 kurv jordbær
1 stor kartong blåbær
3 ts vaniljesukker
0,5 dl sukker
litt kanel
2 dl havregryn
2 dl toro kakemiks
100 gram margarin

Skjær jordbærene i biter som er litt større enn blåbærene. Fordel de i en paiform, og fordel blåbærene innimellom jordbærene. Strø over to av teskjeene med vaniljesukker og litt kanel. Bland havregryn, sukker, 1 ts vaniljesukker og kakemiksen i en bolle. Kutt margarinet i terninger, og kna det godt inn sånn at du får en smuldredeig. Legg deigen i et jevnt lag over bærene. Stekes ved 175 grader i 45 minutter. Kan serveres med iskrem, vaniljesaus/krem eller vanlig krem alt ettersom hva som frister.

lørdag 7. mars 2015

Bløt ostekake med sjokolade.

Jeg får ikke helt bestemt meg om dette er en kake, eller en dessert. Men god er den, og det er tross alt det viktigste. Den er egentlig litt for god synes jeg, for det er lett å forspise seg av den, og den er jo ganske mektig også. Men absolutt en vinner her i huset. Veldig enkel er den og.

Til 4 store porsjoner:

1/2 pakke havredigestive kjeks fra Semper
1 toppet ss margarin

1 boks alpro kremfløte
1 boks tofutti smøreost naturell
3-5 ss melis
Hakket sjokolade eller sjokoladedråper

Bær til pynt

Knus kjeksene, smelt margarinen, og fres kjeksen lett før den helles over i en bolle og avkjøles. Bland alpro kremfløte og tofutti smøreost i en bolle. Ha i melis. Det er så varierende hvor søtt man liker kremen, så begynn med 3 ss og øk litt etter litt hvis du synes den ikke er søt nok. Pisk kremen til den er skikkelig tykk og god og ikke tykner mer. Ha i sjokoladen, sett kaldt i et par timer. Legg kjeksen i bunn av små dessertskåler. Legg på en god dæsj med ostekrem, og pynt med friske bær på toppen.